/  Kondition   /  Lifestyle 80/20

Lifestyle 80/20

What does it mean to live a “healthy lifestyle”? Does this mean workouts at the gym at 07:00 each morning, followed by 30 mins of yoga, and then salads all day? NO!  

In our family we don’t see this way of living as a sour point. To take responsibility for your health is a free choice that we choose because it gives us a better quality of life here and now. We don’t focus on weight loss or preventing disease in the future, but instead focus on what a healthy lifestyle gives us in the present moment: energy, a strengthened immune system, good sleep, and the enjoyment of using our bodies in a way that they were designed for.

Betyder detta att din familj ska äta ekologiska, råa eller hälsosamma livsmedel hela tiden? NEJ! Ett bra system att använda är 80/20-principen. 80% av tiden äter du, spelar och njuter av en hälsosam livsstil. Och de andra 20%? Här kan du låta saker vara mer avslappnade, och om pizza och binge-tittar på Netflix är det som önskas (och kanske behövs), så är det vad du gör. Glöm inte att kroppen behöver stillestånd för att återhämta sig. För en frisk person som äter bra och spelar hårt för det mesta kommer en påse med godis eller en pizza i veckan inte att orsaka stora problem. 

Min egen familj lever på detta sätt, eftersom jag tror att det är ohälsosamt att vara för kontrollerad och strikt. Detta leder till rädslan för att misslyckas, besatthet och ohälsosamma ätmönster. Det roliga är att när vi har ätit upp påsen flis eller överdoserat på chokladkakorna känner vi oss inte alltid lika bra. Våra magar känns uppblåsta och vi är märkbart mindre energiska. Våra val av mat har naturligtvis vänt sig till små portioner söta godisar och stora portioner riktig mat. 

The most important part of all of this is to not beat yourself up if you have one, or maybe two days of eating less than well. Each day is a new, fresh beginning, and if you only can change one – less than good habit – to a good habit, then you have taken a step in the right direction. And you should be proud! 

LÄGG TILL KOMMENTAR